Települési értéktár

A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet értelmében Lovászpatonán is megalakult a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata összesíteni és rendszerezni a településen és környékén fellelhető települési és tájegységi értékeket.

A helyi értéktár létrehozásának célja a térség természeti környezetének, szellemi, anyagi, művészeti alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása, ezen keresztül az összetartozás erősítése.


Egy érték Települési Értéktárba kerülésére bárki tehet javaslatot. A javaslattevő a benyújtani kívánt értéket az itt található ADATLAP kitöltésével írásos formában adhatja be a jogszabályok előírásai szerint Lovászpatona Község polgármesteréhez. Az Értéktár Bizottság a beérkezett javaslatokat megvizsgálja, kategorizálja és javasolhatja az egyes értékeknek a Megyei, illetve a Magyar Értéktárba vételét, azt követően Hungarikummá nyilvánítását.

Felvett érték megnevezése Megjegyzés
1. Árpádkori műemlék - evangélikus templom Veszprém Megyei Értéktárba is felvéve
2. Kőkereszt a temetőben  
3. Kőkereszt az orvosi rendelő előtt  
4. Kőkereszt a vanyolai úton  
5. I. világháborús hősi emlékmű  
6. II. világháborús hősi emlékmű  
7. Kossuth és '48 emlékezete. Kossuth utcatábla a Babics-házon  
8. Nepomuki Szent János Római Katolikus Templom  
9. Kultúrház – egykori római katolikus iskola  
10. Patonay (Pitying) József életműve és Lovászpatona történelmi monográfiája  
11. Evangélikus parókia épülete  
12. Római katolikus plébánia épülete  
13. Nepomuki Szent János szobor  
14. Szent Vendel szobor  
15. Dr. Horn Miklós növénynemesítő kandidátus életműve és a nemesített „Lovászpatonai” növényfajták Veszprém Megyei Értéktárba is felvéve